Skip to content

Partamonnit vai monni akvaario

Hypostomus plecostomus tunnetaan eri tavoin nimellä “täpläimumonni”, “partaimumonni” tai “täpläpartamonni”, muiden nimien joukossa. Se kuuluu perheen Loricáridit, järjestyksessä Siluriformit, ja on hyvin kuuluisa käyttää puhdistaa levät akvaarioissa. Kuitenkin plektra on paljon enemmän ominaisuuksia, jotka tekevät siitä erittäin mielenkiintoinen kala.

Partamonnit morfologia

Puhdistusaine voi saavuttaa 40-60 senttimetriä pitkä. Se on litistetty elin, jossa leveä pää ja sivusuunnassa silmät mukautettu pimeyteen.

Se on imukuppi kaltainen suu, jonka avulla se voi tarttua eri luonnollisia alustoja. Näin sitä ei voi kuljettaa pois voimakkailla jokivirroilla.

Samoin tämä morfologinen ominaisuus tarkoittaa, että kun se ruokkii levää, se myös puhdistaa kalasäiliöiden kiteet.

Koska utelias tosiasia, siivooja ei ole asteikot, mutta se ei ole piikkejä ja luulevyt, jotka suojaavat sitä saalistajat.

Plecostomus on yleensä ruskea tai harmahtava väri ja sen koko elin on peitetty mustia täpliä, jotka tekevät siitä kalan hyvin tyypillinen muotoilu.

Elinympäristöjen

Monni on kotoisin Keski- ja Etelä-Amerikasta. Se asuu trooppisia jokia Amazonin altaan ja jaetaan koko mantereella, Costa Rica uruguayhin.

Se on runsain Kolumbiassa, Venezuelassa ja Ecuadorissa. Se etsii hiekkaisia, kivisiä ja jopa suoalueita ja yleensä viettää suurimman osan ajastaan veden pohjassa.

Kuitenkin nykyään se on hyvin yleistä löytää se akvaarioissa ympäri maailmaa. Lisäksi tietyillä alueilla maapallon ne on otettu käyttöön keinotekoisesti vahingossa tai vapauttamalla amatöörit akvaarioiden aiheuttajia, aiheuttaa vakavia ongelmia ekosysteemejä.

Meksikossa niistä on tullut invasiivisia lajeja, koska niiden suuri lisääntyminen ja sopeutumiskyky, joka on aiheuttanut lasku muiden vesieläinten kotoisin alueelle.

Plecostomus-ruokinnan syöttäminen

Plecostomus on kaikkiruokainen, yöllinen kala, joka ruokkii yöllä. Luonnossa se ruokkii pääasiassa levät ja pienet äyriäiset.

Vaikka tiedetään, että kalasäiliöistä on olemassa leviä, akvaarion puhdistamon on mahdotonta ruokkia ainoastaan sitä tai muista kaloista peräisin olevan ruoan jäännöksiä. On väärin ajatella, että niitä ei tarvitse ruokkia.

Päinvastoin, ne vaativat suuren kasvispohjan selviytyäkseen.

Puhtaampien kalojen jäljentäminen

Pohjapuhdistuva kala on rauhallinen eläin, vaikka se voi olla alueellinen muiden lajinsa jäsenten kanssa. Sillä ei ole juuri mitään seksuaalista muodonmuutosta. Se on havaittavissa vain aikuisten yksilöissä.

Luonnossa ne inkuboidaan niiden munat keskuudessa kiviä tai hiekka-alueilla ja yleensä valvoo sekä naaras ja mies. Lisääntyminen vankeudessa on vaikeaa ja ne voivat elää jopa 15 vuotta tässä ympäristössä.