Skip to content

Nitriitit akvaariossa

Akvaarioissa olevat nitriitit ovat kemiallinen yhdiste, jonka meidän on opittava käsittelemään.

Nämä yhdisteet ovat peräisin kalojen ja kasvien biologisista jäännöksistä. Kalan tuottama jäte sisältää ammoniakkia (erittäin haitallista kaloille itselleen), mutta nitrifioivien bakteerien ansiosta ne muuttuvat nitriiteiksi, yhdisteeksi, joka on paljon vähemmän haitallinen ja joka muut hapettavien bakteerien vaikutuksesta muuttuu nitraattia.Akvaariokasvit neutraloivat lopulta nitraatit.

Mikä on nitriittipiikki?

Joskus nitriitit poistuvat hallinnasta, jolloin syntyy nitriittipiikkiksi kutsuttu ilmiö. Sitä kutsutaan “piikiksi”, koska sen jälkeen kun nitriitit ovat erittäin korkeassa pitoisuudessa, niiden läsnäolo menee takaisin.

Nitriitit ovat myrkyllisiä kaloille, ja niistä tulee tappavia pitoisuuksina, jotka ylittävät 1 milligrammaa litrassa.

Niiden hallitsemiseksi ja säätämiseksi tehdään yleensä toimenpiteitä, kun pitoisuus saavuttaa 0,5 mg / l.

Miksi nitriittihuippu esiintyy?

Jotta nitriittihuiput voivat tapahtua, on tunnettava typpisykli, joka on perusedellytys elämän ymmärtämiselle akvaariossa.

Akvaarion sisällä, joka on suljettu biotooppi, jätteitä tuotetaan kaikista elävistä alkuaineista: kasveista ja kaloista.

Kasvit aiheuttavat jätteitä, kuten niiden lehtiä, ja kalat, mukana uloste ja ruokajätteet. Kaikki nämä jäännökset hajoavat, jolloin muodostuu ammoniumia ja ammoniakkia.

Ammoniakki ei ole kaloille vaarallinen aine, mutta veden pH-arvon ollessa yli 7 ilmaantuu ammoniakkia, joka on myrkyllinen tuote.

NO2 akvaariossa

Terveessä akvaariossa, jossa on nitrifioivia bakteereja, ammonium ja ammoniakki muuttuvat NO2-nitriitiksi.

Mutta se on silti suhteellisen myrkyllinen tuote, tarvitsemme (bakteerien ansiosta), että nitriitti hapettuu ja muuttuu nitraatiksi, yhdisteeksi, jota kasvit käyttävät ravintoaineena.

Jotta bakteerit hajottavat nitriitit nitraateiksi, ne tarvitsevat pidemmän tai lyhyemmän ajanjakson, joka voi vaihdella riippuen siitä, löydetäänkö prosessista vastuussa olevia bakteereja tarvittavassa määrin vai ei.
Jos akvaariossa olevat bakteerit eivät onnistu hajottamaan nitriittejä nitraateiksi, syntyy nitriittihuippuja.

Nitriittipiikin yleisimmät syyt

Mielestäni on selvää, että nitriittipiikki johtuu hyödyllisten bakteerien puutteesta … mutta miksi niitä ei esiinny? On kolme yleistä syytä, miksi bakteerit voivat puuttua:

  • Akvaariopyöräilyä ei ole vielä saatu päätökseen tai sitä ei ole tehty hyvin.
  • Hoidon jälkeen. Monilla lääkkeillä kalatautien hoitamiseksi on sivuvaikutus tappaa hyödylliset bakteerit.
  • Suodattimen vaihdon jälkeen tai jos suodatin on puhdistettu liian paljon

Nitriittien mittaaminen akvaariossa

Ainoa tapa mitata nitriittejä akvaariossa on käyttää akvaariokoetta.
Meillä on tyypilliset akvaariokoeliuskat, jotka mittaavat kaikki tasot: kovuus, nitriitit, nitraatit, ammoniakki, f … ja meillä on myös mahdollisuus käyttää testi NO2-nitriitteille.

Nitriititestejä tulisi tehdä usein, etenkin kun akvaarioa pyöritetään, mutta myös silloin, kun epäilemme, että akvaariossa on jotain vikaa.

Saatamme epäillä, että akvaariossa on ylimääräisiä nitriittejä, jos kalat pysyvät pinnalla pitkään tai hengittävät kovasti ja liikuttavat kumpansa erittäin nopeasti.

Lasketaan nitriittejä akvaariossa

Kun olemme havainneet liian suuren nitriittipitoisuuden, meidän on jatkettava tasojen säätämistä pitoisuuteen, joka ei ole vaarallinen.
Meidän on tiedettävä, että “looginen” tapa on nitrifioivia bakteereja tehdä työnsä, mutta jos niitä ei ole riittävästi tai niitä ei yksinkertaisesti ole, meidän on ryhdyttävä rajuihin toimiin, ennen kuin ongelmasta tulee traaginen kalallemme.

Meillä on kaksi tapaa: lisätä joko eläviä bakteereja, mikä olisi loogisempi, mutta hitaampi menettely, tai käyttää jotakin tuotetta, joka pystyy vähentämään nitriittejä.

Suositukseni on käyttää Prime Seachen, Sera Toxivec tai Nitrit-Minus, kahta tuotetta, jotka vähentävät nopeasti nitriittien pitoisuuksia muuttamalla ne orgaanisiksi amiineiksi, jotka bakteerit poistavat.